Dictionar - Torrent

Publicat de Mihai

BitTorrent este numele unui protocol de transmisie de date asa cum este http, ftp si altele. Spre deosebire de protocoalele mai sus amintite, BitTorrent nu se bazeaza pe principiul server-client ci pe principiul peer-to-peer. Nu se mai face o delimitare stricta intre cel care ofera serviciul (server) si cel care beneficiaza de el (clientul): astfel ca voi downloadati si uploadati in acelasi timp; In absenta unui server o alta autoritate trebuie sa intervina pentru a guverna aceste transferuri: in cazul protocolului BitTorrent aceasta autoritate este trackerul.

Tracker Asa cum mai sus a fost mentionat, trackerul este cel care are grija de transferurile de date dintre useri. Trackerul “tine scorul” cu ajutorul unor fisiere de dimensiuni reduse cu extensia .torrent pe care voi le downloadati de pe site.

Torrent Un fisier mic care contine informatii despre materialele de downloadat (numarul si marimea fisierelor de downloadat, informatii de verificare si altele) dar si informatii despre utilizatorul care a downloadat torrentul (prin ceea ce se numeste passkey); De aceea este deosebit de important sa nu dati fisierele voastre .torrent absolute nimanui (decat daca stiti cu adevarat ce faceti). Tot traficul facut cu ajutorul fisierelor downloadate din contul vostru se vor contabiliza in contul vostru.

Client de torrente: un programel care stie sa interpreteze fisierele .torrent si care poate comunica cu trackerul..

Ratia este raportul dintre cantiatea uploadata de voi si cea downloadata. In functie de acest raport este masurata “sanatatea” contului vostru. Astfel, daca aveti o ratie supraunitara, veti fi promovati si veti avea diverse beneficii; daca in schimb ratia voastra scade sub 0.6 veti fi mai intai avertizati, iar daca situatia nu se schimba, contul vostru va fi dezactivat.

Leecher Un utilizator care a inceput sa downloadeze un torrent, dar care inca nu a terminat downloadul.

Seeder Un utilizator care fie a terminat de downloadat un torrente (fost leecher) fie a uploadat torrentul.

Peer Denumire comuna data atat leecherilor cat si seederilor.

Uploader Categorie speciala de utilizatori care pot uploada torrente noi.

Hit&Run Este acel comportament al userilor care downloadeaza un torrent si il sterg din client inainte ca ratia pentru torrentul respective sa fi atins valoarea 1 sau inainte de implinirea a 5 zile (120h) de seed. Acest comportament este detectat automat de tracker si pedepsit cu warn (avertisment).

Fake ratio Este incercarea de pacalire a trackerului; marea majoritate a metodelor sunt detectate de catre tracker si pedepsite cu dezactivarea contului si banarea IP-lui; nu sunt acceptate explicatii si scuze, deci nu va sfatuim sa testati eficacitatea sistemelor.

Warn Actiune staffului sau a trackerului pentru a va atrage atentia asupra unui lucru gresit pe care l-ati facut; fiecare warn este insotit de un PM (private message) explicativ; Orice warn poate fi contestat.

Disable Reprezinta dezactivarea contului si programarea lui pentru stergere; desi se acepta contestatii trebuie sa veniti cu dovezi solide pentru a putea anula aceasta decizie a staffului.

Ban IP reprezinta restrictionarea definitive a accesului dumneavoastra la resursele trackerelor; aceasta masura este luata doar in cazuri extreme si foarte greu (daca nu imposibil) de anulat.

In colaborare cu: CZTeam Torrents

Formate Video

Publicat de Mihai

Continuam tutorialul cu formatele video care le veti gasi pe trackere. E bine sa stiti deja direct din denumire care va fi calitatea filmului care il veti lua, ca pe urma sa nu aveti surprize. Sa incepem:

CAM - Este un rip filmat in sala de cinema cu o camera digitala. Un trepied este adesea folosit, dar de multe ori acest lucru nu este posibil, asadar imaginea este pe alocuri tremuranda. De asemenea, locatia nu este intotdeauna cea mai fericita, fiind uneori filmat dintr-o parte. Daca este taiat corespunzator, atunci este mai greu de detectat, dar se observa daca este text pe ecran, dar de multe ori aceste release-uri sunt lasate cu benzi negre la marginile ecranului. Sunetul este luat de la microfonul camerei video si, in special la comedii, se pot auzi rasetele audientei. Datorita acestor factori, imaginea si sunetul sunt slabe, dar uneri cinematograful este gol si se poate vedea si auzi decent. Este recomandat sa descarcati intai sampleul, pentru a verifica calitatea.

TELESYNC (TS) - Un telesync seamana cu un CAM cu exceptia ca foloseste o sursa audio externa (de obicei un jack audio din scaun pentru persoanele tari de urechi). O sursa audio directa nu asigura o buna calitate audio, deoarece poate interfera cu zgomote de fundal. Uneori un TS este filmat intr-un cinematograf gol sau din camera de proiectie cu o camera profesionala, asigurand o calitate mai bun a imaginii. Calitatea variaza drastic, verificati sample-ul inainte de a descarca un release. Multe TSuri sunt CAMuri etichetate gresit.

TELECINE (TC) - Telecine este rezultatul copierii digitale a benzii de cinema. Sunetul si imaginea sunt foarte bune, iar in ultima vreme au devenit din ce in ce mai dese. A nu se confunda TC cu TimeCode, care are un cronometru vizibil pe ecran pe tot parcursul filmului. De asemenea, multi confunda TC cu DVDRip, datorita calitatii.

SCREENER (SCR sau VHS.SCR) - Este o caseta VHS, trimisa inainte de lansare magazinelor de inchirieri sau altor locuri in scopuri promotionale. Un screener are de obicei un aspect 4:3 (full screen), desi screenere letterboxed au existat. Principala problema este un "ticker" (un mesaj care se plimba pe ecran cu copyright-ul si numarul de telefon anti-copiere). De asemenea, daca banda contine numere de inregistrarea sau alte semne dupa care se poate identifica provenienta, acestea trebuiesc si ele blocate, de obicei cu o banda neagra. Aceasta dureaza uneori cateva secunde, alteori tot filmul, si unele poti fi chiar mari. In functie de echipamentul folositi, calitatea screener-ului variaza de la excelenta, realizat de pe un MASTER, la foarte proasta, realizata pe un video-recorder obisnuit prin captura inferior calitativa. Cele mai multe screenere sunt transformate in VCD, dar au existat si cateva SVCD, unele chiar foarte bune.

DVD-SCREENER (DVDSCR) - Aceleasi premise ca un screener, dar transferate pe DVD. De obcei letterbox, dar fara bonusurile pe care le va contine DVDul final. Mesajul este de obicei in afara benzilor negre si va deranja vizionarea. Daca ripper-ul stie ce face, un DVDscr ar trebui sa fie foarte bun. Se transfera de obicei in SVCD sau XviD. DVDRip - Copie de pe DVDul final (comercializat). Daca este posibil, acesta este lansat PRE, adica inaintea punerii lui in vanzare (eg. Star Wars EP2) si calitatea ar trebui sa fie excelenta.

DVDrip - Sunt lansate in SVCD si XviD. VHSRip - Transferat de pe o caseta VHS comerciala, de obicei casete cu skating/sport si release-uri XXX. TVRip - Episoade sau TV capturate in diverse formate.

HR HDTV - Sunt cele mai bune, sunet AC3, calitate video peste DVDRip. Urmeaza HDTV (high definition tv), apoi DSR (digital satellite rip) si PDTV (pure digital). Ripurile VCD/SVCD/DivX/XviD sunt acceptate de scena. WORKPRINT (WP) - Workprintul este o copie a unui film care nu a fost terminat. Poate avea scene lipsa si calitate variza de la excelent la foarte prost. Unele WP-uri difera de versiunea finala (in Men In Black lipseau extraterestrii, locul lor fiind luat de actori) iar altele contin scene in plus (Jay and Silent Bob).

WP - Rreprezinta un bonus de colectie, pe langa varianta finala. DivX Re-Enc - DivX re-enc este luat de pe sursa VCD si reencodat intr-un fisier avi. Abunda pe sistemele P2P, sunt adesea etichetate Film.Nume.Grup(1of2) etc. Grupuri cunoscute care fac asta sunt SMR si TND. Nu merita downloada-ate decat daca doriti o copie mai mica a unui film. De evitat. Watermarks - Multe filme provin de pe Asian Silvers/PDVD (vezi mai jos) si sunt etichetate de persoanele responsabile. De obicei cu o litera sau cu un mic logo, in unul din colturi. Cunoscute sunt insemnele "Z" "A" si "Globe".

Asian Silvers / PDVD - Aceastea sunt filme lansate de piratii asiatici si sunt adesea cumparate de un grup si lansate ca fiind ale lor. Sunt foarte ieftine si disponibile in multe tari si este foarte usor sa lansezi un asemenea release, de aceea sunt foarte multe de acest tip acum, de obicei facute de grupuri mici care nu rezista mai mult de cateva release-uri.
PDVDurile sunt acelasi lucru, dar lansate pe DVD. Au subtitrari detasabile si calitatea este mai buna decat a release-urilor Silver. Acestea sunt ripate ca un DVD normal, dar sunt lansate ca VCD.

In colaborare cu: CZTeam Torrents

Utorrent - Client de download

Publicat de Mihai

Regasiti mai jos cateva setari de optimizare pentru cei care folosesc acest client de download. In primul rand pentru a-l downloada intrati aici. Dupa ce l-ati instalat folositi urmatoarele setari pentru ca downloadul/uploadul sa fie optim:

Options => Preferences

*Connection:
- Port used for incoming connections puneti ceva intre ........20000 si 65000
- Debifati Enable UPnP Port Mapping

*Bittorrent:
- Global maxim number of connections: 500 sau mai mare .depinde de conexiunea dumneavoastra
- Maximum number of connected peers per torrent: 2-300 depinde din nou de conexiunea dumneavoastra
- Number of upload slots per torrent..la fel ca la Maximum number of connected peers per torrent
- Debifati Enable DHT Network
- Debifati Enable DHT for new torrents
- Debifati Enable Peer Exchange
- Outgoing: selectati Enabled
- Bifati Allow incoming legacy connections

*Queueing:
-Maximum number of active torrents(upload or download): 100( in functie de conexiunea dumneavoastra)
-Maximum number of active downloads: 100(in functie de conexiunea dumneavoastra)

In colaborare cu: CZTeam Torrents

Ce este un tracker ?

Publicat de Mihai

Din ce in ce mai multa lume foloseste aceasta metoda pentru a downloada de pe net. Intrebarea voastra este "de ce?". Voi incerca sa va explic aici amanuntit care sunt avantajele fata de dc++, dar am sa va si explic exact care este treaba cu aceste torrente. Aceste torrente se gasesc pe site-uri specializate care se numesc trackere. Exista doua tipuri de trackere: trackere private si trackere publice.

1 - Pe trackerele publice poate intra oricine si se poate downloada si fara cont. Problema mare la aceste tipuri de trackere este viteza de download care este foarte mica.
2 - Pe trackerele private se poata intra doar pe baza unui cont de ultilizator, iar la majoritatea, aceste conturi se fac doar pe baza de invitatie. De ce? Deoarece aceste trackere private sunt niste comunitati foarte bine inchegate si sunt create pe niste reguli foarte stricte.

Ok, acum ca ati inteles ce sunt trackerele sa trecem la fisierele propriu-zise numite, torrente. Pentru a downloada astfel de torrente este nevoie de un program special de download (ex: utorrent, bitcomet, azureus etc) care le gasiti foarte usor doar cautandu-le pe google. De pe trackerul dorit se downloadeaza acest fisier .torrent si se deschide cu unul din programele de download. O sa vedeti ca majoritatea torrentelor sunt arhivate. Ele se uploadeaza asa deoarece atunci cand o persoana downloadeaza filmul/programul/aplicatia respectiva sa prinda viteze mai mari. Pe trackere, indiferent daca sunt publice sau private o sa vedeti ca fiecare torrent are un numar de seeders si un numar de leechers.

Seederii sunt persoanele care deja au downloadat respectivul fisier si care permit altora sa il ia la randul lor, iar leechers sunt persoanele care sunt in curs de download. Cu cat numarul de seederi este mai mare cu atat vitezele sunt mai bune. E ca si un strong dc++, seederii sunt persoanele care au respectivul torrent, deci veti avea de la cine sa luati si sa nu va treziti ca torrentul este mort (fara seederi) si implicit sa nu-l puteti downloada. Avantajul trackerelor private fata de trackerele publice si fata de dc++ ar fi ca atunci cand downloadati ceva nu o sa ramaneti nici o data cu acel fisier neterminat.

In posturile care vor urma voi intra mai mult in detalii, acum am vrut sa va fac o scurta prezentare/introducere, deci tineti aproape :)

In colaborare cu: CZTeam Torrents