Verificare CNP

Publicat de Mihai


Codjudeţ

01 Alba
02 Arad
03 Argeş
04 Bacău
05 Bihor
06 Bistriţa Năsăud
07 Botoşani
08 Braşov
09 Brăila
10 Buzău
11 Caraş Severin
12 Cluj
13 Constanţa
14 Covasna
15 Dâmboviţa
16 Dolj
17 Galaţi
18 Gorj
19 Harghita
20 Hunedoara
21 Ialomiţa
22 Iaşi
23 Giurgiu
24 Maramureş
25 Mehedinţi
26 Mureş
27 Neamţ
28 Olt
29 Prahova
30 Satu Mare
31 Sălaj
32 Sibiu
33 Suceava
34 Teleorman
35 Timiş
36 Tulcea
37 Vaslui
38 Vâlcea
39 Vrancea
40 Călăraşi
41 Sector 1 - Bucureşti
42 Sector 2 - Bucureşti
43 Sector 3 - Bucureşti
44 Sector 4 - Bucureşti
45 Sector 5 - Bucureşti
46 Sector 6 - Bucureşti
47 Sectorul Agr.ILFOV


Exemplu
1770725030014
1-sex
77-anul nasterii
07-luna nasterii
25-ziua nasterii
03-judetul nasterii sau judetul unde s-a atribuit prima data CNP-ul (in acest caz: Arges)
001-numar serial incremental
4-cifra de control


Algoritmul de verificare al CNP-ului este urmatorul: sa zicem ca avem CNP-ul urmator: 1 5 3 0 2 0 0 0 0 0 0 0 6 si seria de cifre (aceasta serie sa nu o pierdeti caci ea se foloseste la verificare, observa ca sunt doar 12 cifre, deoarece a 13-a cifra din CNP este cifra de control) 2 7 9 1 4 6 3 5 8 2 7 9 se face asa: se inmulteste cifra din CNP cu cifra din serie ex: 1*2 5*7 3*9 0*1 2*4 etc. pe care le notam cu P1, P2 ...P12 se insumeaza P-urile S=P1+P2+...+P12 cifra de control (o numim C) se obtine: C=S-11*(partea intreaga din S/11) daca C=10, se pune 1

Dictionar bancar

Publicat de Mihai

DICTIONAR BANCAR
A

Acreditiv
Document prin care o banca, la cererea clientului sau deschide unui tert un credit pentru o suma si o durata determinate, la o agentie sau o banca corespondenta.
Active
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic; in cazul unei banci activele sunt formate din totalitatea plasamentelor acesteia in credite, in titluri de stat, in obligatiuni, pe piata interbancara, pe piata de capital, pe piata bursiera etc., la care se adauga cladiri, terenuri, echipamente si alte imobilizari (participari/ actiuni detinute la alte societati).
Amortizare
Modalitatea de recuperare treptata a uzurii morale sau fizice a unui mijloc fix prin introducerea pe cheltuieli a unor sume in conformitate cu Legea 15/1995, republicata si modificata.
Andosare
Depunere de catre purtatorul unui efect de comert la ordinul sau, a semnaturii sale pe dosul efectului, pentru a transmite unei terte persoane creanta pe care o reprezinta.
ARB
Asociatia Romana a Bancilor
Arbitraj
Operatiune combinata de cumparare si vanzare de valori sau bunuri care se bazeaza pe aprecierea diferentelor de curs ale acestora, actuale sau viitoare. In domeniul bancar arbitrajul consta in cumpararea de valori pe anumite piete unde cursul lor este avantajos, pentru a le revinde pe alte piete, profitandu-se astfel de diferenta de curs. In schimbul valutar vinderea unei valute pentru cumpararea alteia se numeste tot arbitraj. In domeniul financiar international arbitrajul consta in substituirea unei creante utilizabile intr-o anumita valuta si in anumite conditii cu o alta creanta utilizabila intr-o alta valuta si in alte conditii.
Asigurare CASCO
Asigurarea care acopera daunele cauzate vehiculelor aflate in propietatea asiguratului ca urmare a coliziunii cu corpuri stationare sau mobile, rasturnarii, deraparii, incendiului, exploziei sau tentativei de furt. Mai este garantat de asemenea furtul total sau partial al autovehicolului si evenimente catrastofale.
Asigurare obligatorie RCA
Se poate asigura orice persoana fizica sau juridica ce detine autovehicule inmatriculate in Romania sau in strainatate. Despagubirile se platesc nemijlocit persoanelor fizice sau juridice pagubite, in masura in care acestea nu au fost despagubite de Asigurat.
ATM
Automat bancar care permite retragerea de numerar si alte tranzactii bancare electronice (plati de telefonie fixa sau mobila si a altor servicii de utilitati publice, transferuri din contul de card in contul curent sau transferuri din contul de card in contul de card virtual pentru efectuarea de cumparaturi pe Internet) cu ajutorul unui card bancar si in baza unor instructiuni speciale (inserare PIN, selectarea operatiunii din meniu etc.)
Audit
Examinarea situatiilor si raportarilor contabile ale unei companii; rezultatele sunt consemnate in cadrul unui raport care certifica daca, in opinia auditorilor, raportarile contabile examinate reflecta in mod real situatia financiara a companiei; auditul intern este realizat de un departament din interiorul companiei; auditul extern este realizat de un auditor independent.

Avans asupra marfurilor
Credit deschis de un bancher si garantat printr-un drept de gaj asupra marfurilor sau titlurilor (valorilor mobiliare) apartinand clientului. Se mai numeste Credit Lombard.

Avans in cont curent
Acordarea de catre un bancher clientului sau a unui credit pana la concurenta sumei pentru care acesta in urma si-a deschis contul curent. Se mai numeste overdraft.





B

Bancruta
Stare de incetare a platilor din vina debitorului, declarata de tribunal. Bancruta atrage asupra acestuia in mod automat falimentul cu toate consecintele aferente.


Banca Centrala
Banca investita cu functii de emisie a monedei si de manevrare directa sau indirecta a volumului si costului creditului la nivel national. Atributia principala a bancii centrale este de a asigura stabilitatea monetara si de a veghea la compatibilitatea acesteia cu expansiunea economica. Ea regleaza lichiditatea, organizeaza platile prin compensatie intre banci si joaca rolul de corespondent cu bancile centrale din strainatate.


Banca corespondenta
Banca ce opereaza ca un agent al unei banci straine.


BEI
Banca Europeana de Investitii - institutie a Uniunii Europene cu atributia de a favoriza prin acordarea de mprumuturi pentru investitii, dezvoltarea, integrarea si cooperarea economica.


BERD
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.


Bilet la ordin
Efect de comert prin care emitentul, numit subscriitor, se recunoaste ca debitor al beneficiarului si se angajeaza sa plateasca din proprie initiativa beneficiarului, sau la ordinul acestuia, o suma de bani determinata, la un anumit termen.





BIRD
Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare - institutie financiara internationala cunoscuta si sub denumirea de Banca Mondiala.


Biroul de credit
Institutie privata, avand ca actionari bancile comerciale care au intocmit o baza de date administrata de acesta si care cuprinde informatii legate de creditele contractate de persoane fizice; informatiile sunt utilizate de catre banci la analiza dosarelor de credit pentru a vedea comportamentul financiar al potentialilor clienti.

Broker
Persoana/firma care actioneaza ca intermediar intre vanzatorii si cumparatorii de titluri de valoare (cel mai adesea actiuni) si efecte de comert.


BUBORRata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara; rata dobanzii percepute de o banca pentru creditele acordate este intotdeauna mai mare decat BUBOR, intrucat din suma incasata banca trebuie sa acopere costul resurselor obtinute din credite pe piata interbancara.








C

Cambie
Efect de comert prin care un creditor, numit tragator, da ordin debitorului sau numit tras sa plateasca la o scadenta stabilita o suma de bani unei persoane desemnate, beneficiarul.


Capitalizare
Crestere gradata prin adaugare; capitalizarea dobanzii este adaugarea automata a dobanzii la implinirea termenului de maturitate a unui depozit.


Capitaluri proprii
Capitalul social al unei companii (capitalul actionarilor) la care se adauga rezervele si profitul nerepartizat.

Cash-flow
Diferenta intre incasarile curente si platile curente ale unei companii; cash-flow brut este constituit din profit net, amortizare si provizioane neexigibile; cash-flow net cuprinde profitul net dupa scaderea impozitelor si a provizioanelor neexigibile.


Cec
Inscris prin care proprietarul unor fonduri depuse la o banca da ordin bancherului sau sa plateasca la vedere o anumita suma de bani in favoarea unui tert sau in favoarea celui care da ordinul.


Certificat de depozit
Hartii de valoare emise de catre o banca si care atesta depunerea unei sume de bani la o rata a dobanzii fixa pe o anumita perioada de timp; pot fi nominative, deci netransmisibile sau nenominative, adica la purtator.


Cesiune
Transmiterea Contractului de leasing de la un Utilizator la altul prin intermediul unui contract de cesiune.


Cifra de afaceri
Suma globala a vanzarilor de produse si servicii ale unei companii intr-o perioada data. Serveste la masurarea volumului si a evolutiei activitatii comerciale a unei firme.


CIPCost Insurance Paid reprezinta pretul de livrare (productie si transport) dar fara nici o alta taxa (taxa pe valoare adaugata, accize). Aceasta este pretul afisat de catre dealerii auto.


Comision bancar
Suma incasata de banca pentru operatiile efectuate de catre clientii sai.Exista foarte multe tipuri de comisioane bancare, dintre care amintim : comision de gestionare a creditelor sau a conturilor, comision de finantare, comision de gestiune, comision pentru efectuarea operatiunilor in numerar, comision pentru operatiuni de cont curent, etc


Cont bancar
Aranjament de depunere si pastrare a banilor intr-o banca; contul curent sau depozitul la vedere este purtator de dobnda foarte mica sau nepurtator de dobanda si ofera clientului posibilitatea retragerii sumelor in orice moment; in conturile de depozit si de economii sumele sunt depuse la termen acestea fiind intotdeauna purtatoare de dobnda.


Contract de leasingContract incheiat intre o societate de leasing si un beneficiar al echipamentelor, aparatelor, mijloacelor de transport, etc care formeaza obiectul contractului, prin care se stabilesc conditiile operatiunii de leasing intre cele doua parti.


Cotatie bursiera
Listarea la bursa de valori a pretului unei valori mobiliare (actiune, obligatiune, bon de trezorerie etc.)


Creanta
Dreptul de a obtine executarea unei prestatii in natura sau de a obtine contravaloarea acesteia.


Credit bancar
Imprumut de fonduri acordat de catre o institutie bancara. Creditele se definesc dupa durata, destinatie, garantiile aduse, moneda etc. Creditul de consum este acordat persoanelor fizice si juridice in scopul achizitionarii de bunuri de consum cu plata in rate.


Credite angajate
Suma totala la un moment dat a creditelor de orice fel inregistrate de o anumita persoana.


Cupiura
Unitate monetara inscrisa pe o moneda sau bancnota.


Curs de schimb
Pretul la care o valuta poate fi cumparata cu o alta.





D

Datorie
Suma de bani sau alte valori care trebuie platite de catre un debitor unei alte persoane, numita creditor, la un termen stabilit de comun acord, numit scadenta.

DDPDelivery Duty Paid reprezinta pretul furnizorului si include toate taxele aferente importului (accize, taxa pe valoare adaugata). Pentru bunurile importate din afara spatiului U.E. in acest pret sunt incluse taxele vamale.


DebitDatoria unei persoane fizice sau juridice.

DebitorPersoana fizica sau juridica care a primit o suma de bani sau alte valori de la creditor, si care are obligatia de a le restitui la un anumit termen, stabilit de comun acord intre parti.


Denominare
Proces prin care are loc taierea unui anumit numar de zerouri din moneda nationala, realizat cu scopul intaririi monedei nationale. In Romania data de 1.07.2005 a marcat taierea a patru zerouri din coada monedei nationale.


Deponent
Persoana fizica sau juridica care incredinteaza unei alte persoane (fizice sau juridice) spre pastrare, in garantie, spre fructificare sau spre vanzare diferite bunuri sau valori.

Depozit bancar
Sume de bani, hartii de valoare, obiecte de valoare depuse spre pastrare si fructificare la o banca si care vor fi restituite la solicitarea depunatorului. Depozitele banesti reprezinta principala sursa de atragere de disponibilitati, in vederea plasarii ulterioare a acestora de catre banca, respectiv pentru acordarea de credite. Depozitele bancare sunt - la vedere-caz in care sumele pot fi retrase oricand sau - la termen-caz in care sumele nu pot fi retrase decat la expirarea termenelor pentru care au fost constituite. Pentru depozitele la vedere, bancile platesc o dobanda mai mica decat pentru cele la termen, in timp ce pentru pastrarea unor obiecte de valoare percep un comision.

Depozit la termen
Disponibilitatile banesti ale titularilor aflate in conturi speciale, care la anumite termene precis stabilite pot fi transformate in lichiditate si pentru care la scadenta se percepe o dobanda de catre deponent. Depozitele la termen se constituie in baza unui contract incheiat intre deponent si banca si in care se stabilesc: dobanda cuvenita, perioada pentru care se constituie depoziul, modalitatea de plata a dobanzii, procedura prin care deponentul poate apela la disponibilitatile sale inainte de expirarea termenului. De regula, bancile aplica penalitati sau platesc dobanda aferenta disponibilitatilor la vedere in cazul in care deponentii decid sa retraga disponibilitatile aflate in depozite inainte de scadent

Depozit la vedere
Suma de bani constituita sub forma unui depozit bancar pentru o durata initiala de cel putin o zi lucratoare.

Depreciere monetara
Diminuare a valorii unei monede,prin care aceasta isi pierde puterea de cumparare (are loc o crestere a preturilor pe piata).

Dividend
Parte din profitul net al unei societati pe actiuni care se repartizeaza actionarilor. Nu toate actiunile emise de o societate dau dreptul la un dividend egal. Astfel, in functie de vointa membrilor fondatori si de prevederile statutului, actiunile pot fi cu drept specific de dividend si fara drept specific de dividend.

Dobanda
Suma pe care un imprumutat (debitor) o platesteunui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada. Ea poate fixa pe toata perioada, sau variabila. Banca poate sa aiba atat calitatea de imprumutat, cat su de imprumutator, ea trebuind sa plateasca/sa uncaseze dobanda pentru sumele luate/date cu imprumut. Pentru creditele acordate, banca percepee o dobanda activa, iar pentru depozite plateste o dobanda pasiva.


Dobanda anuala efectiva (DAE)Dobanda calculata pornind de la caracteristicile unui credit si contine toate costurile asociate unui credit: dobanda anuala, costul asigurarii, comisionul de analiza a dosarului, s.a. Mentionarea DAE este obligatorie numai pentru oferta de credit de consum. DAE nu este obligatorie pentru credite imobiliare, credite destinate persoanelor fizice autorizate sau persoanelor juridice. DAE trebuie afisata in orice anunt publicitar si orice oferta pentru un contract de credit pentru consumatori, afisata in locatii / spatii comerciale.


Documentatie de credit
Totalitatea documentelor necesare pentru acordarea unui credit unei persoane fizice sau juridice, de catre o banca. Se solicita cel putin urmatoarele documente : * situatiile financiare actuale ale solicitantului si ale garantilor acestuia, inclusiv proiectia fluxurilor financiare pentru perioada de rambursare a creditului si de plata a dobanzilor ; *descrierea modalitatilor de garantare pentru plata integrala a datoriei ; *evaluarea bunurilor care fac obiectul garantiei creditului ; *descrierea conditiilor creditului : valoarea creditului, rata dobanzii, graficul de rambursare, destinatia creditului, moneda in care este exprimat creditul ; *semnatura fiecarei persoane care a autorizat creditul in numele bancii,etc

Durata depozitului
Perioada de timp exprimata de regula in zile, sau in ani, in care un deponent isi constituie un depozit banesc la o banca, pentru care primeste o anumita dobanda stabilita intre parti. Durata depozitului influenteaza procentul de dobanda aferent depozitului.





E


Echilibru monetarStare a echilibrului economic general reflectata de existenta unui raport optim intre masa banilor aflati in circulatie si sumele de bani necesare desfasurarii operatiunilor care implica bani. Echilibrul monetar este reflectat de stabilitatea preturilor. Trebuie sa existe o concordanta intre totalitatea masei banesti aflate in circulatie si volumul total al bunurilor si serviciilor de pe piata.

Echilibru valutarEchilibru intre incasarile si platile in valuta ale unei tari, aferent unei perioade determinate.

Eliberare de numerarOperatiune prin care o banca pune la dispozitia clientilor ei, titulari ai unor conturi sume de bani in numerar pentru ca acestia sa efectueze diferite plati. Eliberarea de numerar se face in limita disponibilului din cont. Eliberarea de numerar peste limitele disponibilitatilor banesti din conturi poarta numele de facitlitate de overdraft sau descoperit de cont si se face in baza unei analize minutioase efectuate de banca . De exemplu, pentru facilitatea de overdraft atasata cartilor de plata (cardurilor bancare), banca stabileste un plafon peste care nu se pot retrage disponibilitati, plafon care poate reprezenta pana la trei salarii. Pe piata bancara romaneasca oferta de astfel de produse este diversificata, fiecare banca utilizand propriile norme.

EmbosatCardul embosat are elementele de identificare (numele titularului, numarul cardului si data expirarii) inscriptionate in relief. Aceasta particularitate permite posesorilor de carduri embosate efectuarea de tranzactii atat in mediul electronic (ATM, EFT/POS-uri), cat si la terminalele manuale (Imprinter). Informatia inscrisa pe card este tiparita in relief pentru a permite imprinterelor ca, prin presare, sa fie copiata pe chitanta eliberata de comerciant catre cumparatorul-titular.

Emisiune monetaraOperatiune prin care autoritatea monetara a unui stat bate monezi metalice cu scopul de a le pune in circulatie.

EsalonareOperatiune prin care o suma ce trebuie platita de catre un debitor creditorului sau este impartita pe transe, ce vor fi platite la anumite termene.

ExcedentPlus de incasari realizate in report cu platile efectuate sau plus de venituri in raport cu cheltuielile.

Executor bancarPersoana integrata Corpului executorilor bancari care este investita cu indeplinirea oricarei activitati legale care are drept scop realizarea voluntara sau prin executare silita a obligatiilor ce decurg din titlurile executorii ce apartin bancilor.

ExigibilDatorie care a ajuns la scadenta.

Extras de contDocument bancar eliberat clientilor, in care sunt evidentiate toate operatiunile de incasari si plati efectuate intr-o anumita perioada, prin conturile deschise de clienti la banca. Extrasul de cont se poate elibera la cerere, dar si la intervale stabilite de comun acord cu titularii de cont.









F

FALIMENTAcea procedura judiciara care se declanseaza in momentul in care un comerciant nu isi mai poate continua activitatatea datorita ajungerii in stare de insolvabilitate si incetare a platilor datoriilor sale catre toti creditorii. Falimentul se declara de catre instanta de judecata competenta, in baza cererii unuia sau mai multor creditori sau chiar a debitorului insusi, dupa ce au fost luate toate masurile posibile penru continuarea activitatii, astfel incat sa se obtina banii necesari platii integrale a tuturor creditorilor, dar acestea nu au generat rezultatul scontat.


Faliment bancarBanca aflata in stare de insolvabilitate, declarata ca atare de catre o instanta judiciara.

FILIALASubdiviziune cu personalitate juridica, in care o persoana sau un grup de persoane care actioneaza impreuna detine 50% sau mai mult din actiunile cu drept de vot sau o perticipare semnificativa care permite acestora sa exercite controlul efectiv asupra conducerii sau politicii filialei.

FINANTAREAnsamblul instrumentelor, tehnicilor si mecanismelor prin care sunt procurate resursele financiare necesare pentru realizarea unui proiect, a unei afaceri sau a unui ansamblu de activitati cu caracter de continuitate, intr-un interval determinat de timp.


Foaie de varsamant cu chitantaDocument care serveste pentru depunerea de numerar in contul deschis la o banca, prin casieria acesteia.


Fondul Monetar International (FMI)Organism international, care functioneaza pe langa ONU si care s-a creat ca urmare a Conferintei financiar-monetare de la Bretton Woods (1944).

FORFETAREOperatiune de vanzare a creantelor asupra importatorului reprezentate de efecte de comert scadente la termene mai mari de 180 zile, de catre un exportator, in favoarea unei banci, in schimbul unei sume numita taxa de forfetare.

FRANCHISINGTehnica de comercializare prin care o firma consacrata numita franchisor, cedeaza dreptul sau de a comercializa produse sau servicii sub marca sa unei alte firme numita francihisee, pentru o anumita perioasa de timp si intr-un loc bine stabilit, in schimbul careia franchisor-ul primeste o suma initiala de bani si o redeventa petiodica variabila in functie de cifra de afaceri.

FURNIZORPersoana fizica sau juridica care pune la dispozitia altei persoane produse sau servicii, contra unei sume de bani (plata), pe baza unei intelegeri,in scopul atingerii de catre aceasta a obiectului sau de activitate.

FUZIUNEProcedeu prin care doua sau mai multe intreprinderi isi unesc patrimoniile si constituie din punct de vedere juridic o noua intreprindere. Fuziunea presupune dizolvarea intreprinderilor care au decis sa fuzioneze si in acelasi timp disparitia lor din punct de vedere juridic.



G
GajObiect mobiliar care apartine unui debitor si care este depus de acesta in mainile creditorului sau pentru a garanta plata datoriei.

GARANTPersoana fizica sau juridica care garanteaza cu veniturile sau cu bunurile sale o obligatie a unui debitor fata de creditorul sau. Garantul este obligat sa plateasca in locul debitorului in cazul in care acesta nu isi onoreaza obligatiile.

GARANTIEContract prin care este asigurata plata de catre debitor / garantul / garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau. Garantia da dreptul creditorului ca in cazul in care debitorul sau girantii sai nu poate onora obligatiile asumate, sa declanseze procedurile de executare silita a bunurilor, veniturilor sau averii debitorului / girantilor acestuia.

Garantie realaDepunerea la dispozitia creditorului a unei sume de bani sau a unui bun, din care in cazul neonorarii in termen a obligatiilor fata de creditor, acesta din urma poate sa-si recupereze sumele datorate de catre debitor. In categoria garantiilor reale se includ: ipoteca, gajul cu deposedare, depozitul colateral, gajul fara deposedare.

GIREste un act prin care posesorul titlului (ex. cambie), numit girant, transfera altei persoane numita giratar printr-o declaratie scrisa si subscrisa pe titlu odata cu predarea acesteia, toate drepturile care decurg din titlul astfel redactat si completat.


GIRANTPersoana care transmite o cambie prin gir unei alte persoane numita giratar. Girantul unei cambii raspunde solidar cu ceilalti giranti si cu tragatorul pentru acceptarea si plata cambiei la scadenta, daca nu s-a stipulat altfel.



H

Hartie de valoareInscris care atesta posesia asupra unui capital investit in formarea unei societati sau acordarea unui imprumut si care da dreptul detinatorului la impartirea profitului sub forma de dividend sau de a incasa dobanda. In categoria hartiilor de valoare se includ : actiunea, cambia, obligatiunea, cecul, certificatul de depozit, etc.

HologramaSimbol / desen tridimensional, utilizat ca element de securitate pe cartile de plata, pentru a preveni falsificarea acestora.

Home-bankingSistem de derulare a operatiunilor bancare care se bazeaza pe conexiunea intre computerul aflat la domiciliul sau sediul clientului si computerul bancii.


I

IMPOZITSuma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru. Impozitul este obligatoriu si nu presupine o contraprestatie din partea statului; are caracter nerambursabil. Impozitul se stabileste diferentiat, in functie de obiectul asupra caruia este asezat, si de puterea contributiva a celor care trebuie sa-l plateasca.

Impozit pe profitParte din profitul unei entitati economice varsat la bugetul statului, in virtutea unei reglementari legale.

IMPRINTERCititor manual de card; echipament pus la dispozitia comerciantilor de bancile emitente de carduri, cu ajutorul caruia se imprima imaginea caracterelor embosate ale unui card bancar pe toate exemplarele facturilor sau chitantelor emise pe numele titularului respectiv de card.

IMPRUMUTOperatiune prin care o persoana numita imprumutator acorda spre folosinta unei alte persoane, numita imprumutat o anumita suma de bani sau bunuri, pentru o perioada de timp, cu titlu oneros (contra unei contraprestatii). La expirarea termenului suma de bani sau bunurile imprumutate se restituie impreuna cu o dobanda sau o chirie.

INCASAREPrimirea unei sume de bani de la o persoana fizica sau juridica in numerar sau prin virament (transfer de bani intre contul platitorului si cel al beneficiarului).

INCASSOOperatiune efectuata de catre o banca pentru un client al sau privind primirea, verificarea si incasarea sumelor reprezentand contravaloarea marfurilor si serviciilor pe care acesta le-a furnizat, pe baza documentelor de decontare.

Incident de plataSituatie in care se afla o persoana fizica sau juridica, client al unei banci, atunci cand nu-si indeplineste intocmai si la timp obligatia asumata de a efectua plata unui instrument de plata introdus in circuitul bancar. Clientii bancilor care utilizeaza in mod necorespunzator cecuri, cambii, bilete la ordin pot intra in categoria incidentelor majore de plata.

Indici bursieriInstrumente de analiza si decizie utilizate pe pietele bursiere internationale care reflecta raportul intre cererea si oferta de capitaluri. Se calculeaza ca raport intre suma preturilor unui numar determinat de actiuni ale celor mai reprezentative companii din diverse ramuri si numarul actiunilor respective. Indicii bursieri sunt publicati zilnic in toata lumea si sunt utilizati pe pietele financiare internationale.

INFLATIEProces care se caracterizeaza prin distorsiunea care se creeaza intre procesele monetare si procesele economice reale, intre masa monetara si masa marfurilor si serviciilor puse un circulatie, intre cresterea preturilor si scaderea puterii de cumparare a banilor.

INSOLVABILITATESituatia unei persoane fizice sau juridice de a nu mai putea face fata si de a nu mai putea onora angajamentele de plati.

Institutul Bancar RomanCentru de studiu al problemelor bancare, de formare, pregatire si specializare a personalului societatilor bancare din Romania.

Instrument de plataDocument cu forma speciala, exprimat intr-o anumita moneda, utilizat in efectuarea operatiunilor de plati prin intermediul bancilor. In aceasta categorie se includ: numerarul, cecul, cambia, biletul la ordin, cartea de credit / debit.

Interdictie bancaraRegimul impus de catre o banca unui client, titular de cont, de interzicere a emiterii de cecuri pe o perioada de un an ca urmare a faptului ca acesta a emis cecuri fara respectarea reglementarilor legale in vigoare referitoare la cecuri si se afla in situatia de incident major de plata.

INVESTITIEPlasarea unei sume de bani intr-o activitate, in actiuni sau diverse obiective cu scopul obtinerii unor venituri viitoare.

INVESTITORPersoana care asigura sau mobilizeaza resursele necesare realizarii unui obiectiv de investitii / persoana care cumpara, detine sau vinde, pe cont propriu valori mobiliare, fara a practica intermedierea ca fapt de comert.

IPOTECASe asaza asupra unui bun imobil, iar daca la scadenta debitorul nu plateste suma datorata, creditorul in favoarea caruia a fost constituita ipoteca e indreptatit sa ceara vanzarea bunului respectiv la licitatie. Constituirea unei ipoteci se realizeaza sub forma unui contract imobiliar, prin acordul de vointa al partilor, cu conditia ca cel care constituie ipoteca sa fie proprietar al imobilului respectiv.



L

LEASINGO specie a contractului de imprumut prin care bunul este inchiriat, urmand ca la finalul contractului si achitarea ratei reziduale acesta sa treaca in proprietatea celui ce l-a utilizat. Partile in contract sunt: firma vanzatoare a bunului, firma de leasing care finanteaza si care devine proprietar al bunului pana la finalul contractului si utilizatorul, adica tu. Prin leasing se pot achizitiona atat autovehicule, cat si diverse utilaje, in ultima perioada aparand companii de leasing care ofera acest sistem si pentru achizitionarea de imobile.


Leasingul financiarPresupune ca utilizatorului i se transfera de la inceputul contractului de leasing riscurile si beneficiile dreptului de proprietate, inregistreaza bunul in gestiune, il amortizeaza pe perioada contractului, avand dreptul de a deveni proprietarul lui la sfarsitul contractului de leasing.

Leasingul operationalEste asimilabil unui contract de inchiriere, utilizatorul avand doar dreptul utilizarii bunului in schimbul unei plati numita 'chirie'. Diferenta consta in faptul ca Finantatorul in calitatea sa de proprietar al bunului detine riscurile si beneficiile dreptului de proprietate, avand bunul in gestiune si amortizandu-l.


Leasing autoOperatiunea de leasing prin care o parte, denumita locator / finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui autovehicul al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfrsitul perioadei de leasing locatorul / finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara autovehiculul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru cumpararea autovehiculului nainte de sfrsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract.

LIBORRata a dobnzii practicata pe piata londoneza de catre bancile de prim rang pentru remunerarea depozitelor lor reciproce.


LichiditateCapacitatea de a onora rapid angajamentele financiare; este exprimata prin indicatorul de lichiditate, calculat ca raport intre activele lichide si pasive.

Linia de creditReprezinta sistemul general de acordare a creditelor si presupune stabilirea unui plafon maxim al creditelor ce urmeaza a fi acordate.

LOMBARDOperatiune efectuata de o banca prin care se acorda un imprumut garantat cu hartii de valoare, indeosebi cu obligatiuni, rente de stat si bonuri de tezaur emise de stat, sau obiecte de valoare depuse in gaj. Pentru aceasta operatiune bancile percep o dobanda numita taxa de lombard, care este superioara taxei scontului.




M

MANAGERPersoana imputernicita sa realizeze managementul unei firme.

MANDATImputernicire scrisa, contract, document prin care o persoana numita mandant autorizeaza o alta persoana (mandatar) de a o reprezenta si de a actiona in numele si in interesul acesteia. Mandatul comercial, fata de cel civil este cu titlu oneros.

MANDATARPersoana care a aprimit imputernicirea de a reprezenta sau de a apara interesele unei alte persoane numita mandant.

MARJADiferenta intre pretul de vanzare al unui produs / serviciu si costul acestuia; diferenta intre dobanda platita la depozite si dobanda perceputa la creditele acordate de catre o banca.

Marja neta de dobandaSe calculeza ca raport intre veniturile nete din dobanzi si activele valorificabile totale. Nivelul standard al acestui indicator este de 5-7 %.

Masa monetaraTotalitatea mijloacelor banesti aflate in circulatie intr-o economie, la un moment dat; este formata din numerar (bani efectivi) si bani scripturali (moneda de cont).

Modalitate de plataTehnica de derulare si efectuare a unei plati.

MONEDATotalitatea instrumentelor care permit efectuarea de plati. In sens larg, intalnim: monede metalice, moneda scripturala si bancnote

Moneda de referintaMoneda straina, cu mare putere de circulatie, care este utilizata pentru stabilirea valorii paritare a monedei nationale. De-a lungul timpului diferite monede au avut acest rol: dolarul american, francul francez, lira sterlina, DST. Atunci cand moneda de referinta se devalorizeaza sau se valorizeaza si monedele nationale legate de aceasta urmeaza acelasi curs.

Moneda internationala Moneda nationala a unei tari, care datorita puterii sale de cumparare ridicata si datorita stabilitatii si sigurantei acesteia, se utilizeaza ca mijloc de plata si de rezerva pe plan international. In decursul timpului diverse monede au avut acest statut: napoleonul francez, lira sterlina, lira otomana, ducatul austriac, dolarul american, marca germana, yenul japonez, euro. Se mai poate intelege prin moneda internationala acea moneda emisa de o autoritate internationala pentru a fi utilizata fie la nivel mondial, fie la nivel regional (AMU=Arab Monatary Unit-folosita la nivelul tarilor arabe).



N

Nerezident valutarPersoana fizica sau juridica straina, care opereaza pe piata valutara a statului respectiv, in anumite limite si conditii. BNR considera nerezidenti din punct de vedere valutar : persoanele juridice care nu sunt inregistarate si autorizate sa desfasoare activitati in Romania ; ambasadele, consulatele sau alte reprezentante ale altor tari in Romania, precum si organizatiile internationale sau reprezentante ale unor astfel de organizatii care functioneaza in Romania ; sucursalele, filialele, reprezentantele si agentiile unor firme romanesti care desfasoara activitati si sunt inregistrate in strainatate ca persoane juridice ; persoanele fizice, cetateni straini, care lucreaza in cadrul ambasadelor, consulatelor si reprezentantelor altor tari in Romania sau in cadrul unor organizatii internationale sau reprezeentante ale aceestora care functioneaza in Romania ; persoanele fizice, cetateni straini, precum si persoanele fara cetatenie, cu domiciliul in strainatate.

Nivelul efectiv al RMOEste soldul mediu zilnic inregistrat de banca in contul curent de la BNR.

Nota contabilaDocument cu ajutorul caruia se inregistreaza in contabilitate o operatiune economico-financiara, intocmita pe baza documentelor justificative care atesta efectuarea acesteia.

Notificarea acreditivuluiInstiintare scrisa a beneficiarului unui acreditiv de catre banca emitenta, asupra faptului ca in favoarea sa a fost deschis un acreditiv ; se comunica de asemenea si conditiile acreditivului.

NUMERARBani efectivi; mijloace de plata formate din monede si bancnote.


O

Obiect de creditareBunuri materiale,activitati sau actiuni, proiecte, pe care o banca accepta sa le crediteze.


OBLIGATIUNETitlu de credit pe termen lung emis de catre o societate pe actiuni sau o institutie, prin care emitentul realizeaza un imprumut de la o masa de creditori, urmand ca la termenele precizate sa plateasca acestora dobanzile cuvenite si sa rascumpere obligatiunile.


Obligatiune externaTitlu de credit de natura obligatiunii emis de un imprumutat care este de alta nationalitate decat cea a tarii pe teritoriul careia se emit titlurile si unde functioneaza piata capitalului. Calitatea obligatiunilor externe este analizata de catre agentii specializati de rating, in functie de certitudinea platii dobanzilor si a rambursarii capitalului imprumutat.


OFERTAOperatiune prin care ofertantul isi face cunoscuta intentia de a oferi un produs sau un serviciu. Oferta poate fi sub forma scrisa, verbal, prin mijloace mass-media si trebuie sa contina: denumirea produsului / serviciului oferit, adresa ofertantului, descrierea produsului, calitatea, facilitati, facilitati de contact.


Operatiuni financiare si de capitalOperatiuni valutare efectuate intre rezidenti si nerezidenti din punct de vedere valutar, efectuate pe perioade mai mari de un an care decurg din: investitii directe si imobiliare, altele decat cele care reprezinta investitii directe ale nerezidentilor in Romania si ale rezidentilor in strainatate; operatiuni de lichidare a investitiilor directe din strainatate de catre rezidenti si din Romania de catre nerezidenti; operatiuni cu valori mobiliare specifice pietei de capital; operatiuni cu instrumente specifice pietei monetare; credite de comert international si credite financiare si imprumuturi peste o anumita valoare acordate de catre rezidenti nerezidentilor sau de catre nerezidenti rezidentilor, etc.


Ordin de cumparareOrdinul dat de catre o persoana fizica sau juridica agentului sau, care este de regula o banca sau o societate de intermediere, de a cumpara de pe piata financiar-valutara, bursiera sau de marfuri cantitatile sau valorile convenite; pentru aceste operatiuni societatea de intermediere percepe un comision.


Ordin de plataModalitatea cea mai simpla de realizare a unei plati si reprezinta o dispozitie neconditionata data de emitentul acesteia unei banci receptoare de a plati unui beneficiar o anumita suma de bani, la o anumita data. Pe circuitul ordinului de plata de la platitor la beneficiar, se pot interpune mai multe banci, acestea efectuand succesiv operatiuni de receptie, autentificare, acceptare si executia ordinului de plata. Ordinul de plata trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile: banca receptoare dispune de fondurile reprezentate de suma inscrisa in ordinul de plata, fie prin debitarea unui cont al emitentului, fie prin incasarea acesteia de la emitent; dispozitia sa nu prevada ca plata trebuie facuta la cererea beneficiarului.


Ordin de vanzareOrdinul dat de opersoana fizica sau juridica agentului sau de intermediere pentru a-i vinde pe piata valutara, bursiera sau financiara, cantitatile sau valorile in limitele si conditiile stabilite.


OVERDRAFTDescoperire de cont; facilitate acordata de banca clientilor sai persoane fizice sau juridice, in baza careia acestia pot primi permisiunea din partea bancii de a utiliza sume de bani intr-o anumita limita peste soldul existent in cont.




P

PARITATERaportul dintre greutatile in aur a doua monede exprimate in acelasi continut (aur sau argint).

PASIVParte a bilantului contabil care reflecta provenienta resurselor de finantare a activitatii intreprinderii. In pasivul bilantier intalnim: capitalul social, rezerve, prime legate de capital, rezultatul reportat, rezultatul exercitiului, subventii, datorii si conturi de regularizare.

Perioada de gratieInterval de timp convenit intre imprumutator si imprumutat si cuprins intre momentul utilizarii creditului obtinut si data inceperii rambursarii acestuia. Perioada de gratie este acordata de catre banci, in special, la creditele pentru investitii pana la punerea acestora in functiune, sau la creditul contractat prin intermediul unui card de credit. In perioada de gratie, imprumutatul nu are obligatii de restituit, iar in unele cazuri, in functie de acordul partilor, nici obligatii de achitare a dobanzii, care se calculeaza si pentru aceasta perioada dar care urmeaza sa fie achitata ulterior.

PHAREFond constituit de Comunitatea Europeana pentru finantarea unor actiuni de sprijinire a integrarii europene a tarilor si in Europa Centrala si de Est.

Piata de capitalPiata specializata in efectuarea de tranzactii cu active financiare cu scadente pe termene medii si lungi. Pe pietele de capital are loc emisiunea si plasarea de valori mobiliare ale emitentilor, care apeleaza la aceasta pentru procurarea capitalului financiar necesar, catre alte entitati care dispun de capitaluri disponibile pe termen mediu si lung si doresc sa investeasca. Pe aceste piete au loc operatiuni de emitere si plasare de valori mobiliare, adica vanzarea pentru prima oara a actiunilor, obligatiunilor sau a altor titluri ale emitentilor, precum si operatiuni ulterioare de vanzare si cumparare a acestor valori mobiliare, adica se asigura circulatia acestora in functie de cerere si oferta.

Piata financiaraPiata pe care se negociaza titlurile financiare.

Piata interbancaraPiata prin intermediul careia bancile isi asigura echilibrul trezoreriei prin vanzare sau cumparare de resurse.

Piata monetaraPiata specializata in efectuarea de tranzactii cu active monetare, cu scadente relativ scurte, mai mici de un an; se realizeaza operatiuni cu depozite bancare, cambii, bilete la ordin, cecuri, certificate de depozit si alte titluri pe termen scurt.

Piata monetara interbancaraPiata in care se efectueaza operatiuni de atragere si plasare de depozite la vedere si la termen, de pana la un an, la un nivel al dobanzilor determinate in mod liber de societatile bancare principale.

Piata valutaraSistem de relatii care se stabilesc, pe de o parte, intre banci, iar pe de alta parte intre banci si clientii acestora, prin intermediul carora se efectueaza operatiuni de vanzare / cumparare de valute, cu scopul procurarii resurselor in devize necesare derularii schimburilor economice internationale sau efectuarii unor operatiuni financiare cu scopul obtinerii unui castig.


PINNumar de identificare personal; este un numar unic alocat de catre emitent titularului de card si care care ii confera acestuia din urma siguranta in accesarea terminalului bancar si care previne utilizarea cardului de catre persoane neautorizate.


Plafon de crediteNivel maxim al creditelor autorizate a fi acordate unui client sau unui grup de firme; totodata desemneaza si nivelul maximal al soldului creditelor in care trebuie sa se incadreze o unitate bancara, stabilit de o autoritate decizionala a bancii respective.

PLASAMENTInvestire a capitalurilor disponibile in cumparaarea de active, cu scopul obtinerii unui castig.

PLATAOperatiune prin care se stinge o obligatie prin achitarea sumei in numerar sau prin virament bancar in favoarea beneficiarului.

Politica monetaraAnsamblu de actiuni exercitate de catre autoritatile monetare ale unui stat sau ale unui grup de state asupra masei monetare si asupra activelor financiare in vederea orientarii economiei pe termen mediu si lung.

POSTerminal bancar amplasat la comercianti (supermarket-uri, magazine, statii de benzinarie etc.), conectat la sistemul bancii printr-o linie telefonica si care permite efectuarea in timp real a autorizarii, inregistrarii si transferului de bani direct din contul cumparatorului in cel al vanzatorului cand plata este efecuata cu ajutorul unui card bancar.

PREFINANTAREAlocare de resurse, cu titlu provizoriu, pentru finantarea unei operatiuni economice, in asteptarea mijloacelor de finantare permanente.

PROVIZIONRezerva constituita pentru eventuale pierderi previzibile in viitor ce pot rezulta din activitatea curenta, inclusa pe cheltuieli, din care urmeaza a fi acoperite eventualele pierderi sau care urmeaza a se varsa pe venituri ca urmare a anularii provizionului.

Punct mortPragul de activitate al unei companii de la care aceasta incepe sa produca profit.

Putere de cumparare a banilorCantitatea de marfuri si servicii ce poate fi cumparata la un moment dat cu o unitate baneasca sau cu o anumita suma de bani.




R

RandamentRaportul dintre venitul anual pe care il aduce un plasament si valoarea imediata a acestui plasament.


RateSunt aferente cumpararii unui bun prin credit, pretul integral al bunului urmand sa fie achitat in anumite transe lunare (rate) care pot fi egale sau descrescatoare si care sa acopere rata de capital si o anumita dobanda. Exista posibilitatea sa optezi pentru rate fixe sau variabile, in functie de dobanda, dar mai este, de asemenea, posibil ca trendul descendent din ultima perioada la creditele in lei sa nu mai continue si sa platesti o dobanda mai mare decat in momentul realizarii cumpararii. Ca firma, daca achizitionezi un bun in rate, aceasta rata nu este total deductibila pe cheltuieli, ci, conform normelor legale, doar rata de amortizare, care difera in functie de bunul cumparat. Transferul proprietatii asupra bunului se face la momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare. Este foarte important acest lucru, deoarece diferenta principala dintre rate si leasing este tocmai acest transfer al proprietatii.


Rata de baza a dobnziiRata dobanzii anuale fixata de o banca, ce serveste ca termen de referinta la calculul dobanzilor practicate de banca in relatiile cu clientii sai.


Rata de leasingRata de leasing , in conformitate cu prevederile art.2 lit.d din Ordonanta Guvernului nr.51/1997. In cazul leasingului financiar, cota-parte din valoarea de intrare a bunului si a dobanzii de leasing. In cazul leasingului operational, cota de amortizare calculata in conformitate cu actele normative in viguare si un beneficiu stabilit de partile contractante.

ReescontOperatiune efectuata de o banca centrala in vederea aprovizionarii cu mijloace banesti lichide a bancilor comerciale; pe baza vanzarii la banca centrala a unui portofoliu de efecte de comert scontate de ele, bancile comerciale obtin in schimb mijloace banesti inainte de scadentele efectelor respective, asigurandu-si in acest fel refinantarea.


RentabilitateCapacitate a unui capital plasat sau investit de a produce un venit, exprimat in termeni financiari.


RevolvingCredit cu reinnoire automata.



S


SCADENTAData la care o obligatie devine exigibila si la care trebuie sa se plateasca o anumita suma, sa se presteze un serviciu, sa se ramburseze un credit, sa se plateasca o cambie, etc.

Scoaterea in afara bilantuluiOperatiune efectuata de catre o banca de scoatere din evidenta bilantiera, in afara bilantului, a sumelor aferente unui credit sau unui plasament Aceasta operatiune se poate realiza in cazul: cel putin una din sumele datorate de un client inregistreaza un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile; s-a obtinut investirea cu formula executoriea contractului de credit, a contractelor de garantie, a hotararilor judecatoresti definitive care dispun asupra contractului de credit, asupra contractelor de garantie, sau asupra contractului de plasament; a fost dclansata procedura de executare silita a patrimoniului in cazul persoanelor fizice; s-a declansat procedura de reorganizare judiciara sau procedura de faliment impotriva debitorului.

SCONTOperatiune bancara care consta in cumpararea de catre o banca comerciala a unui efect de comert de la beneficiarul acestuia inainte de ajungerea la scadenta; banca plateste vanzatorului suma inscrisa pe efectul de comert, mai putin dobanda (taxa scontului), socotita din momentul scontarii pana la scadenta; vanzatorul efectului este de acord sa plateasca aceasta dobanda pentru faptul ca poate intra in posesia sumelor care i se cuvin in urma unor operatiuni comerciale, mai rapid decat daca ar astepta pana la scadenta efectului comercial; operatiunea se lichideaza la scadenta efectului de comert, cand banca incaseaza de la debitor suma inscrisa pe efectul de comert.

Sistem banescTotalitatea normelor juridice care reglementeaza operatiunile de emisiune, circulatie si retragere din circulatie a banilor.

Societate bancaraBanca constituita in conformitate cu legislatia romaneasca si autorizata de catre BNR.

Societate de leasingSocietate care se ocupa de inchirierea de masini, instalatii, echipamente ce fac obiectul unor operatiuni de leasing.

Societate de valori mobiliareSocietate constituita cu respectarea legislatiei specifice, care are ca obiect de activitate tranzactionarea de titluri pe piata valorilor mobiliare.

SOLDSuma care trebuie inscrisa intr-una din rubricile unui cont pentru a egaliza debitul cu creditul acestui cont; soldul creditor arata ca in cont s-au primit mai multi bani decat sunt datorati; soldul debitor arata ca sunt datorati mai multi bani dect au fost primiti; soldul initial si soldul final reprezinta soldul existent in cont la inceputul, respectiv la sfarsitul perioadei.

SOLVABILPersoana fizica sau juridica care dispune de resurse concretizate in mijloace banesti si materiale, cu ajutorul carora sa-si poata stinge rapid si complet obligatiile fata de toti creditorii.

SOLVABILITATECapacitatea unei intreprinderi de a face fata scadentelor sale de plata, atat pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung.

Specimen de semnaturaModel de semnatura a persoanelor autorizate sa semneze documentele de ordonare a operatiunilor din conturile bancare. La deschiderea conturilor bancile solicita si specimenele de semnaturi, urmand ca toate documentele care vizeaza operatiuni sa poarte semnaturile cuprinse in fisa cu specimene de semnaturi.

SWIFTSigla a societatii de telecomunicatii bancare internationale Society for Wordwide International Financial Telecommunication, cu sediul la Bruxelles, infiintata in 1973 cu scopul modernizarii si imbunatatirii sistemelor internationale de plati si legaturi bancare informatizate. S-a extins foarte repede acesata retea, devenind o retea mondiala de teletransmisiuni bancare. Reteaua este standardizata dupa regulile bancare internationale si permite ca prin intermediul acesteia sa se efectueze operatiuni foarte diverse: transferuri obisnuite, operatiuni de portofoliu, confirmari de tranzactii, operatiuni de schimb valutar, deschideri de credite documentare, ordine de plata, mesaje, extrase de cont.


T


Taxa de forfetareTaxa perceputa de catre o institutie specializata in efectuarea de operatiuni de forfetare. Marimea acestei taxe depinde de riscurile pe care si le asuma casa de forfetare, dintre care: riscul de tara, riscul de transfer, riscul de curs de schimb, riscul comercial, riscul de dobanda.

Taxa scontuluiProcent de dobanda pe care il percep bancile comerciale drept scont pentru perioada de timp de la incasarea titlurilor de credit de catre detinatori pana la termenul de scadenta.

TCDDenumire generica a seifurilor cu extragere automata a bancnotelor - Teller Cash Dispenser. TCD-urile sunt instrumente de casierie utilizate de catre banci care permit pastrarea in siguranta a numerarului, dar si extragerea si depozitarea automata, rapide si corecta a bancnotelor, in deplina siguranta prin utilizarea si sub controlul unui sistem automat de calcul.

TEZAURLoc special amenajat in cadrul unei banci unde se pastreaza bani, metale pretioase, valori si titluri; desemneaza si totalitatea valorilor aflate in depozitul bancii centrale.

Titlu cu venit fixCategorie a titlurilor care genereaza un venit fix, determinat de o rata fixa a dobanzii. In aceasta categorie intra obligatiunile, certificatele de trezorerie si alte titluri cu dobanda fixa.

Titlu cu venit variabilCategorie de titluri aflate in portofoliul unei banci care genereaza venituri variabile, precum sunt actiunile.

Titlu de creditInscris (cambie, bilet la ordin, cec, etc) emis de catre o banca sau o institutie de credit, care confera detinatorului sau dreptul de creanta precis determinat in cuprinsul sau si care se poate referi la dreptul de a primi sau de a transmite o suma de bani, garantarea unui credit. Posesorul unui titlu de credit dispune de suma prevazuta la un anumit termen numit scadenta, dat poate sa intre in posesia ei si inaintea acestuia prin transmitere pe calea girului sau prin scontare. Titlurile de credit pot fi: reprezentative, de participare, nominative, la purtator, la ordin.

Titlu de imprumutInscris compus din talon si mai multe cupoane. Talonul ofera dreptul detinatorului obligatiunii asupra sumei inscrise, iar cupoanele stau la baza incasarii dobanzilor aferente sumei subscrise.

Titlu de valoareDocument care constituie obiectul unei tranzactii financiare. In categoria titlurilor de valoare se include: titlurile de stat, obligatiunile, actiunile, etc; ele pot fi: nominative, la ordin sau la purtator.

Titluri de investitiiCategorie de titluri detinute in portofoliul unei banci, de natura titlurilor cu venit fix, care au fost achizitionate cu intentia de a le detine de o maniera durabila, in principiu, pana la scadenta. In aceasta categorie se cuprind : obligatiuni, efecte publice sau alte titluri cu venit fix. La intrarea in patrimoniu titlurile de investitii se evalueaza la valoarea de achizitie, formata din pretul de cumparare exclusiv cheltuielile de achizitie si dobanzile calculate pentru perioada scursa. In cazul in care pretul de achizitie al titlului este superior pretului de rambursare, deferenta (prima) trebuie amortizata pe durata de viata ramasa a titlului, pe seama cheltuielilor. In situatia inversa, diferenta (decontarea) se esaloneaza pe perioada ramasa de parcurs, pe seama veniturilor.
Titluri financiareTitluri de credit si titluri de participatie cu scadente de peste un an de zile.


TRAGATORPersoana ce initiaza emiterea unei cambii asupra unei alte persoane numita tras, aceasta din urma fiind obligata sa o plateasca la scadenta.

TRASPersoana asupra careia s-a emis o cambie pe care este obligata sa o onoreze la scadenta. In situatia in care trasul nu accepta la plata cambia trasa asupra sa, se procedeaza la initierea de catre beneficiar a actului de protest.

TRATAInstrument de plata si titlu de credit utilizat in relatiile internationale. Trata este un ordin scris, neconditionat, dat de tragator trasului, de a plati la vedere sau la un anumit termen de la vedere o suma de bani unei terte persoane, la ordinul acesteia sau la purator (cambie).


TREZORERIEDepartament financiar al unei companii, care se ocupa cu primirea, administrarea si plasamentul fondurilor.

TVATava pe valoare adaugata este un impozit indirect care se datoreaza bugetului de stat.




U

Unitate bancaraSubunitate a unei societati bancare, autorizata de BNR. Unitatile societatilor bancare sunt : sucursalele, agentiile si reprezentantele.

Urmarire silitaProcedura legala prin care creditorul urmareste incasarea debitorului sau care a devenit rau platnic.

Utilizarea acreditivuluiOperatiune de plata, negociere sau acceptare a documentelor privind livrarea marfurilor, de catre banca platitoare, negociatoare sau acceptanta, in cazul utilizarii acreditivului documentar ca modalitate de plata la vedere presupune plata sa la ghiseele bancii exportatorului. Utilizarea unui acreditiv prin negociere apare in cazul in care acreditivul este platibil la ghiseele unei banci straine, iar beneficiarul pentru a-si mobiliza cat mai repede creantele asupra strainatatii negocuaza documentele insotite sau nu de trata, la o banca locala, suportand taxa scontului. Acreditivul prin acceptare se practica cand exportatorul a obtinut avantajul de a trage trate asupra unei banci, nu asupra clientului sau, acesta ca urmare a acordarii unui credit de catre banca clientului sau.



V

Valoare adaugataIndicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate. Valoarea adaugata reprezinta valoarea a tot ceea ce a creat si adaugat fazelor anterioare activitatea intreprinderii, concretizata in cresterea de valoare rezultate din utilizarea factorilor de productie peste valoarea consumurilor provenite de la terti, sau valoarea remunerarii tuturor participantilor directi sau indirecti la activitatea acesteia.

Valoare CIPIn conformitate cu INCOTERMS 2000-Valoare / pret CIP inseamna pretul incluzand doar transportul si asigurarea platite pana la locul de destinatie. Taxele vamale nu sunt platite.

Valoare DDPIn conformitate cu INCOTERMS 2000-Valoare / pret DDP inseamna pretul incluzand transportul si asigurarea platite pana la locul de destinatie dar si toate taxele vamale.


Valoare nominalaSuma inscrisa pe un titlu de credit sau o valoare mobiliara.


Valoare rezidualaValoarea la care se face transferul dreptului de proprietate la sfarsitul periodei de leasing. Daca bunurile care fac obiectul contractului de leasing sunt cumparate la sfarsitul perioadei de leasing, se datoreaza drepturi vamale de import la valoarea reziduala a bunului, care nu poate fi mai mica de 20 % din valoarea initiala a bunului respectiv la momentul importului.


VALUTAMoneda nationala a unei tari, in numerar sau disponibil in cont, ce indeplineste functia de instrument de plata si de rezerva de plata pe plan international. Moneda nationala a unui stat are caracter de valuta atunci cand este folosita de orice rezident al tarii respective pentru plata unor tranzactii internationale sau atunci cand este utilizata de un nerezident pentru plata unor marfuri sau servicii din tara respectiva.


Valuta efectivaValuta care se prezinta sub forma de numerar.


Valuta in contValuta aflata sub forma de disponibilitati in conturi deschise la banci si la alte institutii financiare si de credit.
Venitul net actualizatSe foloseste pentru aprecierea proiectelor de investitii si exprima valoarea actuala a fluxului de numerar generat de proiectul in cauza, determinat ca diferenta intre valoarea actuala a veniturilor si valoarea actuala a cheltuielilor. Criteriul de alegere al proiectelor de investitii il reprezinta valoarea venitului net actualizat care trebuie sa fie pozitiva, in caz contrar, proiectul nefiind luat in discutie.


VIRAMENTMijloc de plata; operatiune bancara care consta in transferul unei sume dintr-un cont in altul: la ordinul unui client, bancherul debiteaza contul acestuia pentru a credita un alt cont.

Cugetari

Publicat de Mihai

A fost o dată un evreu înţelept. Şi zicea el că totul se poate reduce la ce ai în cap. Îl chema Solomon.
După el, a venit un alt evreu înţelept. Şi zicea el că totul se poate reduce la ce ai în inimă. Îl chema Isus.
După el, a venit un al treilea evreu înţelept. Şi zicea el că totul se poate reduce la ce ai în stomac. Îl chema Marx.
După el, a venit un al patrulea evreu înţelept şi a zis că totul se poate reduce la ce ai între picioare. Îl chema Freud.
La sfârşit, a venit un alt evreu, mai înţelept decât toţi (pe nume Einstein) şi a zis: "Totul e relativ"