Tipuri de intrebari la un interviu de angajare

Publicat de Mihai

Tipuri de intrebari la un interviu de angajare
Intrebarile sunt esenta unui interviu de angajare. Atunci cand esti chemat la un interviu de angajare, recrutorul iti va pune intrebari pentru a proba ceea ce ai declarat in CV, intrebari care iti permit sa te promovezi si intrebari la care, uneori, ai prefera sa nu raspunzi.
In cadrul unui interviu de angajare exista mai multe tipuri de intrebari care necesita raspunsuri specifice. Cheia unui interviu de angajare este concretizata in urmatoarele actiuni:
sa ramai calm;
sa te folosesti rational de timpul care ti se pune la dispozitie;
sa stii cum sa iesi in evidenta in mod pozitiv la un interviu de angajare.
La un interviu de angajare intrebarile sunt puse cu un anumit scop, iar tipul acestora iti va da un indiciu cu privire la intentiile recrutorului si la specificul companiei. Citeste mai jos despre diversele tipuri de intrebari comune interviurilor de angajare.
1. Intrebari deschise la un interviu de angajare
Aceste intrebari in cadrul unui interviu de angajare sunt cele la care nu poti raspunde cu un monosilabic “da” sau “nu”. Raspunsurile la intrebarile deschise de la un interviu de angajare vor fi detaliate si pot include atat fapte, cat si atitudini sau sentimente. Recrutorul isi poate forma astfel o imagine despre tine si poate explora diverse “arii tematice” de interes pentru jobul pentru care esti chemat la un interviu de angajare.
Dezavantajul unor astfel de intrebari la un interviu de angajare ar fi ca risti sa spui mai mult decat trebuie sau poti incepe sa domini intalnirea.
Exemple de intrebari deschise la un interviu de angajare:
Care sunt responsabilitatile tale la actualul job?
Ce ai invatat de la o situatie de criza?
De ce acest lucru a fost o problema pentru tine?
Ce parte a jobului ti-ar placea cel mai mult?
In ce fel ai beneficiat de acel training?
Privind la cariera ta de pana acum, ai ceva sa iti reprosezi? Ce ai fi putut face diferit?
2. Intrebari inchise la un interviu de angajare
La extrema cealalta se afla intrebarile inchise pe care recrutorul ti le poate pune in cadrul unui interviu de angajare. In mod normal, la astfel de intrebari raspunzi prin “da” sau “nu” si necesita un raspuns direct. Aceste tipuri de intrebari pot fi folosite pentru:
a verifica fapte descrise in CV;
a-ti tempera avantul intr-un moment al unui interviu de angajare;
a delimita partile importante intr-un interviu de angajare.
Exemple de intrebari inchise la un interviu de angajare:
Am observat ca ai lucrat pentru...
Iti place... ?
Lucrezi bine in echipa?
Asteapta-te, la un interviu de angajare, la putine intrebari inchise. Oricum, daca ai impresia ca sunt cam multe, schimba tactica si adauga mai multa informatie atunci cand raspunzi unor astfel de intrebari. Spune “da” sau “nu”, insa continua cu exemple care sa iti sustina pozitia. La un interviu de angajare este indicat sa comunici cat mai multe aspecte pozitive si fapte relevante despre tine.
In articolul urmator vei putea citi despre:
Intrebari de proba la un interviu de angajare, ce inseamna si cum trebuie sa abordezi raspunsurile la astfel de intrebari si cateva exemple de intrebari de proba, pentru a le putea recunoaste la un viitor interviu de angajare.
Intrebari ipotetice, care este rolul lor intr-un interviu de angajare si ce trebuie sa stii despre acest tip de intrebari.
Intrebari care induc raspunsul, de ce alege recrutorul sa puna astfel de intrebari la un interviu de angajare si care sunt raspunsurile adecvate.
Publicat de Myjob la data de 15 aprilie 2008