Tipuri de CV

Publicat de Mihai 16 iul. 2009

Cronologic:
CV-ul cronologic este organizat in ordinea datelor angajarilor anterioare, incepind cu cele mai recente. Angajatorii prefera acest stil de CV si il considera cel mai relevant si usor de parcurs.Utilitate : Cei care isi cauta un nou loc de munca, avand o experienta solida si un istoric al angajarilor anterioare relevant, pot folosi acest stil cu eficienta maxima. Cei care vor sa-si schimbe domeniul de activitate sau cei cu putina experienta (proaspat absolventi) vor intimpina dificultati in a-l intocmi.
Curriculum Vitae (propriu-zis) este prezentarea detaliata a studiilor, publicatiilor, proiectelor, premiilor si a locurilor de munca anterioare. Poate contine si 20 de pagini.
Utilitate: Va fi folosit de cei cu activitate stiintifica, academica, …etc., fiind necesar la solicitarea unor posturi in invatamant sau cercetare.
Functional: In CV-ul functional este rearanjata cronologia angajarilor, acestea fiind grupate in sectiuni pentru a sublinia abilitatile si realizarile personale.
Unora dintre angajatori le displace acest gen, mai ales daca nu pot corela cu usurinta abilitatile cu pozitiile ocupate, nivelele de responsabilitate cu datele de experienta. Trebuie sa evitati pe cit posibil acest fapt si prin mentionarea firmei pentru care ati lucrat, in fiecare sectiune care descrie o realizare personala.
Utilizare: CV-ul functional poate fi un format "salvator". El va da posibilitatea sa subliniati si sa corelati intre ele abilitatile si realizarile la care acestea au condus, lucruri care nu pot fi atit de evidente intr-un CV cronologic. Daca una din descrierile de mai jos se potriveste situatiei Dvs., puteti lua in considerare intocmirea unui CV functional :
• Aveti o experienta "mixta", nu aveti o continuitate clara intre pozitiile detinute.
• Sunteti proaspat absolvent. Trebuie sa aratati cum abilitatile si cunostintele folosite in trecut (chiar in realizarea proiectelor la cursuri) va pot ajuta la locul de munca dorit.
• Functiile detinute (ex: Asistent Administrativ sau Coordonator Marketing) nu reflecta clar nivelul de pregatire pe care il aveti.
• Faceti o schimbare de cariera - schimbati domeniul (plecati dintr-un spital la o companie farmaceutica) sau va schimbati ocupatia (plecati din productie la vanzari).
CV-ul electronic. Este CV-ul cronologic sau functional formatat grafic in asa fel incit sa poata fi scanat sau, predat/trimis in forma electronica (diskete, e-mail).
Firmele mari (poate si la noi, in curand) folosesc sisteme automate de stocare. Cautarea unui candidat la un moment dat se face prin cuvinte cheie. Deasemenea aceste CV-uri pot fi adunate in baze de date in care firmele interesate vin sa caute potentiali candidati. O astfel de baza de date vom incerca sa construim si pe acest site, in curand.
De exemplu, cineva e interesat sa angajeze o persoana cu [4 ani] [experienta] in [teleconferinte]. Deci, nu numai ca trebuie sa introduceti cuvintele cheie relevante, dar trebuie sa evitati orice fonturi / formatari grafice care impiedica o scanare exacta.
Utilitate: Bancile de CV-uri devin tot mai utilizate de multe firme.
Oricum, e bine sa fiti pregatit pentru aceasta eventualitate care va deveni practica curenta in foarte scurt timp.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu