10 Sfaturi pentru un CV reusit

Publicat de Mihai

1. Simplitatea. Un CV este prima si probabil ultima sansa de a-ti asigura un interviu. De aceea este extrem de important ca CV-ul sa functioneze in favoarea ta si nu invers. Foloseste-l ca sa atragi atentia asupra puterii tale de munca, asupra realizarilor tale, si asupra cunostintelor tehnice.

2. Realizarile trebuie sa ocupe un loc important. Este foarte bine sa folosesti o serie de verbe active, precum: am realizat, am planificat, am organizat, am fost raspunzator pentru, am condus, etc. Nu este indicat sa folosesti tot felul de semne pentru organizarea ideilor, un CV poate fi mai usor citit daca este scris cursiv.

3. Cronologia inversa. In momentul in care incepi sa completezi experienta, trebuie sa incepi cu ultimul loc de munca si apoi sa continui in aceeasi ordine cronologica inversa cu urmatoarele, neuitand sa mentionezi numele angajatorului, data de inceput si sfarsit a jobului, titlul jobului si o mica descriere a acestuia, plus realizarile tale. Daca iti cauti pentru prima oara un job, atunci completeaza orice experienta relevanta, platita sau nu.

4. Sinceritatea. Daca minti intr-un CV, nu numai ca nu iti faci nici un bine, dar in acelasi timp il faci si pe posibilul angajator sa isi piarda timpul fara un rost. Sa adaugi 6 luni in plus, experienta la un job, poate parea o idee buna, dar daca informatia este verificata, fii convins ca ai scapat de job. Dar nu te vinde nici prea ieftin! Daca esti de parere ca cele trei veri pe care le-ai petrecut in Franta, lucrand ca voluntar, te-au ajutat sa cunosti tara si cultura ei, atunci spune-o!

5. Aptitudini IT. Trebuie sa notezi absolut tot ceea ce stii sa faci in domeniul calculatoarelor: cunostinte hardware, software, limbaje de programare, baze de date, etc. Nu mentiona si lucruri pe care nu le-ai mai facut de mult, sau mai rau, nu le-ai facut niciodata; daca la interviu esti intrebat despre aceea operatie, vei parea ridicol, nestiind ce sa raspunzi.

6. Educatia. Acorda o atentie la fel de mare si realizarilor tale din timpul facultatii; atentie: acest lucru nu mai este relevant si in cazul in care lucrezi in domeniul respectiv de mai mult de doi ani.

7. Organizarea CV-ului. Nu iti inghesui CV-ul si nu il pastra de doar o pagina, chiar daca mai ai ceva de spus. Daca e de 3 pagini nu e nici o problema atata timp cat continutul este relevant pentru jobul la care tu ai aplicat. Daca posibilul angajator se va chinui sa citeasca CV-ul tau, isi va pierde repede interesul.

8. Greselile gramaticale. Nici un angajator nu va cauta o persoana care nici macar nu s-a deranjat sa isi corecteze propriile greseli. Nu te baza pe o vizionare rapida a CV-ului, citeste-l de la capat de doua sau de trei ori cu multa atentie.

9. Doua perechi de ochi. Dupa ce l-ai verificat chiar tu, mai roaga pe cineva sa iti citeasca CV-ul pentru ca ochiul inca neobisnuit cu acest material, poate detecta cu usurinta greselile. Nu incerca sa iti completezi CV-ul dintr-o singura data, intotdeauna intoarce-te la el si mai verifica-l dupa cateva zile.

10. Referinte. Verifica-ti referintele inainte de a te folosi de numele lor. Nu e nimic mai rau decat sa folosesti numele unei persoane care fie s-a mutat, fie are ceva impotriva ta. Cei mai buni oameni pe care trebuie sa ii folosesti pentru referinte pot fi angajatorul tau prezent sau un profesor de la facultate sau liceu.

Suc la cutie

Publicat de Mihai


In urma cu ceva timp a murit o femeie in conditii absurde.
Intr-o duminica, a plecat cu niste prieteni sa faca o excursie in barca si si a pus la rece niste cutii de suc.
Urmatoarea zi, luni, a fost primita la Spitalul Universitar ca miercuri sa iasa moarta. Autopsia a scos la iveala o leptospiroza (cu simptome de febra ridicata, fata palida si hemoragii) provocata de o bautura la cutie care a fost consumata fara pahar in barca.
Examinarea cutiilor a confirmat ca acestea au fost infectate cu urina de soarece, in consecinta cu leptospire.
Probabil ca persoana in cauza nu a spalat partea superioara a cutiei inaintea de a bea, si a fost contaminata cu urina de soarece, care contine substante toxice si mortale, printre care leptospirele care provoaca leptospiroza.
Bauturile si alte alimente la cutie sunt inmagazinate in depozite infestate de rozatoare, si transportate pana la punctul de vanzare fara a fi curatate in prealabil .
De fiecare data cand cumparati o cutie, trebuie sa spalati foarte bine partea superioara cu apa si detergent, apoi clatiti bine inainte sa o puneti in frigider.
Dupa un studiu realizat de catre INMETRO (Spania), capacele cutiilor de bauturi sau de conserve sunt mai contaminate decat capacele WC-urilor publice.
Studiul arata ca, cantitatea germenilor si a bacteriilor de pe capacele cutiilor este atat de importanta, incat este foarte important sa fie spalate cu apa si detergent, si sa fie clatite foarte bine.

10 tehnici universale de negociere

Publicat de Mihai

Dincolo de inteligenta, cultura sau curaj, oamenii al caror succes este incontestabil in domeniul in care activeaza au avut inca o mare calitate, fara de care doar cu un urias noroc ar fi reusit: stiinta de a negocia.

Chiar daca nu tintim atat de sus ca Warren Buffett, omul cu cele mai multe miliarde sau ca Barack Obama, omul cu cea mai mare putere politica, a sti sa negociezi este un bun universal datorita multitudinii situatiilor in care poate fi folosit: intr-o disputa casnica, pentru o marire de salariu, in obtinerea unui pret mai mic la cumpararea unui apartament, masini etc.

Rezultatul obtinut in urma negocierii depinde atat de naturaletea cu care duci "tratativele", de deschiderea sau talentele tale native, cat si de tehnicile pe care le aplici. Asadar, chiar si o persoana mai putin diplomata isi poate optimiza performantele daca are in vedere cateva elemente simple sugerate de expertii in negociere.

1. Inainte de a incepe o negociere trebuie sa-ti faci temele acasa. Cerceteaza toti factorii atat dintr-o parte a baricadei, cat si din cealalta. Clarifica-ti tintele pe care vrei sa le atingi in cadrul negocierilor.

"O buna pregatire inseamna sa stii precis ce esti dispus sa accepti si ce nu. Totodata, incerca sa afli cat poti de mult pe ce pozitii de afla oponentul, cat de mult este dipus sa negocieze", spune Michael Sloopka, trainer in tehnici de negociere si consultanul unor companii precum Coca-Cola sau Kraft Foods.

2. Invata sa asculti. Cei mai multi oameni nu sunt buni ascultatori, insa daca vrei ca persoana din fata ta sa faca compromisuri, incearca sa-i arati ca o asculti cu adevarat. Un alt important negociator, Ed Brodow, consultant al unor companii ca Microsoft, McDonald's, Cisco Systems, Goldman Sachs si Johnson & Johnson, aplica regula 70-30: asculta 70% si vorbeste 30%. Cea mai buna cale pentru a o realiza este prin formularea unor intrebari deschise, la care sa nu se poata raspunde doar prin da sau nu.

3. Lasa cealalta parte sa creada ca este in avantaj. Cea mai buna negociere este cea in care amandoua partile simt ca au castigat, e de parere Kathleen McGinn, profesor la Harvard Business School.

4. Arata-ti dorinta de a negocia, recomanda Jack Kennedy, negociator in timpul Razboiului Rece al unui tratat intre fosta Uniune Sovietica si SUA cu privire la programul nuclear. "Evitati atitudinile dictatoriale, sau brutale si nu incercati sa va demonstrati superioritatea. Propriile interese vor fi intotdeauna mai bine servite daca discuti cu adversarul sau daca lasi mereu o usa deschisa", spune Kennedy.

5. Lasa persoana potrivita sa poarte discutiile. Daca nu te simti suficient de pregatit pentru o negociere insa cunosti o persoana care iti poate reprezenta mai bine interesele, scoate-o pe ea in fata. "Cei care nu au o buna abilitate spre stabilirea unor prietenii sau punti de comunicare in timp scurt, in unele situatii pot apela la cunoscuti capabili sa relationeze repede", spune G. Richard Shell, profesor la Wharton School of Business.

6. "Creeaza o atmosfera de incredere", este sfatul lui George Mitchell, negociator al Comisiei Internationale de Dezarmare a Irlandei de Nord. Adversarii vor face mult mai usor comprimisuri daca le demonstrezi ca ceea ce le propui este onest.

7. Defineste de la bun inceput interesele comune. Andrew Heyward fost presedinte al CBS News spune ca in multe negocieri a cerut partilor sa isi descrie in linii mari interesele. "Intotdeuna a existat o zona consistenta care s-a suprapus, lucru util deoarece in fazele mai avansate ale negocierilor, cand lucrurile riscau sa se blocheze, se puteau face referiri la tintele comune".

8. Fii pregatit pentru esecuri. Este ceea ce recomanda Sandy Weill, fost presedinte al Citigroup. "Uneori pretul unei afaceri nu se potriveste cu calculele tale ori solutia finala este ireductibila. In acest caz, accepta situatia asa cum este si asteapta ca anumite elemente sa se schimbe pentru a putea relua negocierile".

9. Tehnica apelului la simturi este des folosita mai ales atunci cand ratiunea nu consimte la un anumit lucru. Se face apel la colaborarea anterioara, mandria personala sau nationala, la amintirea unor momente placute petrecute impreuna in cadrul actiunilor de protocol (mese, spectacole, etc.).

10. Tehnica "Asta-i tot ce am" poate fi avuta in vedere cand se cumpara un produs sau un serviciu relativ complex. Atunci cand un cumparator spune "Imi place produsul dvs., dar nu am atatia bani", vanzatorul poate raspunde pozitiv, prietenos, devenind implicat in problema cumparatorului. Cum sa fii ostil fata de cineva caruia ii place produsul tau?

Teste

Publicat de Mihai

Aici datoria ta este sa-ti faci interlocutorul foarte curios, provocandu-l sa-ti puna diverse intrebari. Raspunsurile le gasiti in josul paginii.
1. Intr-o camera total nemobilata, fara niciun fel de obiect in ea (in afara de lustra) , se gaseste spanzurat un om de lustra. Sub cadavru podeaua este foarte uda. Intrebare: cum a reusit omul se se spanzure ? Cum a ajuns la acea inaltime, pentru ca apoi sa-si de drumul? Ce obiect a folosit?
2. Un om merge cu masina pe un drum. Dupa ce se termina o melodie, urmeaza liniste pe o durata destul de mare. Omul se sinucide. Ce s-a intamplat?
3. Există o fată. Îi moare mama. La înmormântarea mamei sale vede un bărbat de care se îndrăgosteste. Nu apucă să ia de la el o adresă, un număr de telefon, nimic. La cateva luni dupa, moare si sora fetei. De ce?
4. Un om este gasit mort in desert, dezbracat, cu o contuzie pe corp, cu un betisor in mana. La ceva distanta se afla haine, si alte diverse obiecte, bani si diverse maruntisuri imprastiate. Cum a murit omul?De precizat ca betisorul are legatura cu moartea omului. Totusi nu s-a sinucis de suparare ca nu a gasit niciun caine caruia sa-i arunce betisorul...
5. Intr-o zi frumoasa de iarna un vanator incepator se decide sa plece la vanatoare. Dupa ce ajunge la munte, undeva unde stia ca sunt animale salbatice, isi scoate pusca, ocheste cu mare atentie si trage. Cateva secunde mai tarziu isi da seama de greseala facuta. Cateva minute mai tarziu a murit. Ce l-a ucis?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
R1: Un cub de gheata
R2: Melodia respectiva era difuzata la radio. Omul era DJ acolo. Tocmai ce savarsise o crima. Alibiul lui era job-ul, trebuia sa fie la munca in resectiva noapte. A pregatit o caseta care trebuia rulata pana se intorcea el de la locul faptei. Melodia aceea era ultima de pe caseta. El nu reusise sa se intoarca in timp util, asa ca alibiul lui pica. Intervenind respectiva pauza dupa melodie, era clar ca nu era la servici, si astfel se ridica problema absentei lui.Vazand ca va fi descoperit, omul se sinucide.
R3: A omorat-o ea pentru a-l reintalnii pe barbat
R4: Explicatie: Indiciul este betisorul din mana omului plus obiectele imprastiate la ceva distanta.De fapt ce se intamplase? Se poate imagina un scenariu... Mai multi oameni calatoreau deasupra desertului intr-un balon si la un moment dat, din cauza ca nu mai aveau greutati de aruncat afara din balon si acesta incepuse sa coboare si riscau sa naufragieze toti in desert, au hotarat sa traga la sorti care din ei sa se sacrifice. Omul a tras batul scurt si a fost nevoit sa se arunce din balon.
R5: Avalansa

Igiena

Publicat de Mihai

Data viitoare cand va spalati pe maini si apa e un pic mai rece decat v-ati dori, comparati situatia cu modul in care se spalau englezii prin anul 1500. Nuntile aveau loc in general in luna iunie, pentru ca singura baie din an se facea in luna mai si in prima luna a verii viitorii soti inca miroseau acceptabil. Oricum, corpul era deja imbibat de "miresmele" transpiratiei si ca sa mascheze cat de cat mirosul neplacut, miresele purtau in brate un buchet de flori (de aici a ramas obiceiul buchetului purtat de mireasa!) ;"Cada" era, de fapt, un butoi mare, plin cu apa calda. Stapanul casei avea privilegiul de a se imbaia primul, in apa curata. In aceeasi apa urmau la spalat, rand pe rand, fiii si restul persoanelor de sex masculin din familie. Apoi venea randul femeilor si, la sfarsit, al copiilor, in ordinea descrescatoare a varstelor. In final, apa era atat de murdara, incat puteai pierde un bebelus prin ea. De atunci dateaza la britanici vorba "Nu arunca pruncul odata cu apa in care te-ai spalat".Regina Elisabeta I a Angliei a ramas celebra si prin urmatoarea declaratie, facuta cu mandrie: "Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la trei luni ma spal !""Ploua cu pisici si caini"... Casele erau acoperite cu snopi de paie sau coceni, fara scanduri dedesubt. Acoperisul casei era singurul loc in care animalele se puteau adaposti de frig. Drept pentru care cainii, pisicile si alte vietati mai mici (soareci, gandaci etc.) se cuibareau in paiele care acopereau casa. Cand ploua, paiele deveneau alunecoase si animalele cadeau uneori direct peste oameni. In acea perioada a aparut zicala "Ploua cu pisici si caini". Adapostirea animalelor in acoperis a fost si motivul pentru care s-a inventat baldachinul. Insecte sau diverse materii fecale puteau murdari asternutul la orice ora. Cineva a avut geniala idee de a intinde deasupra patului un cearsaf, pentru protectie...Pragul...Bogatasii isi faceau podeaua casei din dale de piatra, care deveneau alunecoase pe vreme umeda. Pentru marirea aderentei in timpul mersului, se presara prin casa pleava. Reimprospatate succesiv, straturile de pleava amestecata cu apa atingeau uneori grosimi apreciabile. La deschiderea usii de la intrare, exista pericolul ca amestecul de pleava cu apa sa curga afara din casa. Problema a fost rezolvata prin inventarea pragului.Rosiile sunt otravitoare...Pe vremea aceea, in fiecare bucatarie exista un cazan metalic mare, atarnat deasupra focului, pentru gatit. Carnea era destul de rara, asa ca oamenii mancau mai mult fiertura de legume. In zeama ce ramanea de seara se adaugau a doua zi apa si legumele si tot asa. Astfel, o parte din mancare ajungea sa fie veche de saptamani. Cei mai instariti mancau din vase realizate dintr-un aliaj care continea si plumb, pentru ca acesta putea fi prelucrat mai usor. Alimentele acide dizolvau plumbul, care ajungea in organism si provoca otravirea sau chiar moartea. Din aceasta cauza, rosiile au fost considerate in urmatorii 350 de ani ca fiind otravitoare.Farfurii din coaja de paine...Saracii mancau din niste bucati de lemn scobite, care tineau loc de farfurii. Vasele se mai faceau si din paine foarte veche, din care se scotea miezul si care rezistau cateva mese bune. Ambele variante de "farfurii" nu erau spalate niciodata dupa folosire. De aceea, se intampla des ca vasele sa faca viermi... Painea se impartea intre membrii familiei, in functie de statutul fiecaruia. Cei care munceau capatau coaja inferioara, din partea de jos a painii, restul familiei - partea din mijloc, mai mult miez - iar oaspetii primeau coaja superioara.Priveghiul...Pentru baut rachiu sau whisky erau folosite cesti din plumb. Combinatia alcool-plumb fiind atat de toxica incat ii scotea pe multi din uz pentru cateva zile. Chefliii gasiti intinsi pe marginea drumului erau considerati morti si pregatiti pentru inmormintare. Inainte insa de a fi ingropati li se mai dadea o sansa - erau asezati pe masa din bucatarie timp de cateva zile. Asteptind ca "mortul" sa-si revina - ceea ce se intampla de multe ori - rudele si prietenii mancau si beau in jurul mesei. Asa a aparut obiceiul priveghiului.Salvat de clopotel...Cei care din greseala erau ingropati de vii erau salvati de un clopotel. Teritoriul Angliei este locuit de multi, multi ani, asa ca, la inceputul secolului al XVI-lea, a inceput sa fie criza de locuri de veci. Solutia a fost scoaterea sicrielor mai vechi, depunerea osemintelor in niste depozite si refolosirea spatiului pentru un mort "proaspat". La deschiderea vechilor sicrie s-a constatat ca unul din 25 era zgariat de unghii pe interior. Dandu-si seama ca unii semeni de-ai lor au fost ingropati de vii, englezii au inventat un mecanism de salvare a celor ingropati de vii. De mana "mortului" era legata o sfoara, care, printr-o gaura in sicriu, era legata la un clopotel, montat langa mormant. Patrulele din cimitir supravegheau clopoteii. De aici vine vorba "saved by the bell" ("salvat de clopotel").